+ -
stanisic_charles arrives in pararamatta_02 stanisic_charles arrives in pararamatta_01 stanisic_charles arrives in pararamatta_03
stanisic_charles arrives in pararamatta_02 stanisic_charles arrives in pararamatta_01 stanisic_charles arrives in pararamatta_03
Image Image Image

Charles arrives in Parramatta
31.10.2015

Stanisic Architects is pleased to be announced as the winners of the Charles Street Design Competition. This mixed use project is a 48 storey tower with 12 storey street wall at the corner of Charles and Macquarie Streets, Parramatta. It comprises retail, health services, child care centre and 381 residential apartments.

The architecture of the tower responds primarily to three design concepts: the interface of the buildings with the open space at street level; the response to the wider urban and landscape setting and views; and built form articulation through surface treatment and controlled variation. The building adopts a ‘hybrid form’ of tower, street walls and horizontal slots to interface with the ground, the street, the city, the river, the sun and the sky.

Architect: Stanisic Architects, Client/ Developer: Statewide Planning

Images: David Duloy

 

 

+ -
stanisic_gstc6_01 stanisic_gstc6_02 stanisic_gstc6_03
stanisic_gstc6_01 stanisic_gstc6_02 stanisic_gstc6_03
Image Image Image

GSTC 6 runner up
30.01.2014

Stanisic Architects was the runner-up in a Design Excellence Competition for a key site, GSTC 6, in the Green Square Town Centre, having been selected for Stage 2 proposal. The buildings are distinguished by their materiality, built form, open space, and interface to the public domain.  According to Stanisic: ‘I wanted the buildings to be light and uplifting, reaching to the sky or floating above the ground, in contrast to the many masonry and precast buildings which are now commonplace in the area. The Green Square Town Centre is the new venue, the new exemplar, and I thought it was time for a new expression, one which was not horizontal and heavy, but vertical and light. The buildings are clad in glass and metal. Colourback and bronze tinted glass, aluminium panels, and fixed metal louvres and battens that shade the western faces from the afternoon sun that streams across the site and give a golden reflected light to the building faces. Glass is related to the history of the wider Green Square area which had some of Sydney’s first glass manufacturing such as Australian Window Glass. I have always associated glass, precious metals, transparency and lightness with the area, qualities which are also forward looking.”

+ -
stanisic_lane cove_01 stanisic_lane cove_02 stanisic_lane cove_03
stanisic_lane cove_01 stanisic_lane cove_02 stanisic_lane cove_03
Image Image Image

Lane Cove Island Competition
30.09.2013

Stanisic architects has submitted an entry to a limited design excellence competition for an ‘island’ site at Lane Cove, Sydney. Based on a Part 3A Concept Plan approval the architecture responds primarily to three concepts: the interface of buildings with the open space; the response to the wider landscape setting and views; and built form articulation through surface treatment and controlled variation. The siting of the lower 6 to 10 storey buildings reinforces the open spaces, step down the hill and emphasise the topography of the site. The 20 storey tower and its 10 storey companion building, located at opposite ends of the site, are similar in expression and anchor the proposal, providing urban markers when viewed from the east and west along Epping Road. The 20 storey tower is designed to both complement its landscape setting and maintain its identity as a bold, modern addition to the cityscape.

+ -
stanisic_lewisham_01 stanisic_lewisham_02 stanisic_lewisham_03
stanisic_lewisham_01 stanisic_lewisham_02 stanisic_lewisham_03
Image Image Image

Lewisham makeover
07.03.2014

Stanisic Architects has submitted a proposal for a limited design excellence competition for a site at Lewisham, adjacent to the new light rail station. The proposal focuses on building design rather than site design which had fixed building footprints and open spaces. The building design aims to resolve outstanding issues while maintaining compliance with the approved Concept Plan, particularly with regard to setbacks, building separation and solar access. The buildings are divided into three primary zones: west (buildings A, B and D), east (buildings E, F and G) and centre (building C). Each group of buildings is designed to be different from each other.

The building has a complex approved massing which has been refined. The interplay between shadowing and massing has been strengthened. Angled walls have been removed to reduce bulk and improve outlook from balconies. The aesthetic of the building has been redefined by introducing horizontal ‘ribbons’ to the external expression to give greater flexibility to the location of windows and balconies. It responds to internal layouts, replacing the previous ‘punched’ openings that were often mismatched to the internal rooms.

+ -
stanisic_rosebery_01 stanisic_rosebery_02 stanisic_rosebery_03
stanisic_rosebery_01 stanisic_rosebery_02 stanisic_rosebery_03
Image Image Image

Rosebery modelling
08.01.2014

Stanisic architects has submitted a proposal to a limited design excellence competition for a site at Rosebery, on the edge of the Green Square Urban Renewal Area. The architecture responds primarily to three principles: diversity, connectivity and interdependency. The principles underpin the making of a vibrant living environment on the site that will become part of the emerging North Rosebery Neighbourhood. The longer buildings on Rosebery and Dalmeny Avenues are articulated as two distinct components with separate lift cores and street lobby entries to create four building components on Rosebery Avenue and two building components on Dalmeny Avenue. These are supplemented with three maisonettes blocks located in the central courtyard. The height of the buildings vary from the 5 to 7 storeys for east-west facing apartment blocks to 3 storey for north-south maisonettes blocks which also define the new pedestrian links at the northern and southern ends of the site. The site is designed as a multi-platform setting with ground and roof top gardens. Diversity of architectural expression is achieved by utilising varied external materials, shading devices, fenestration, façade detail and response to internal unit layouts.

+ -